Wirówka do mleka służy do oddzielania tłuszczu z mleka pełnego w wyniku czego otrzymujemy śmietankę i mleko odtłuszczone. W działaniu urządzenia wykorzystuje się siłę odśrodkową i różnicę gęstości pomiędzy poszczególnymi frakcjami mleka. Z uwagi na funkcję wirówkę nazywa się też zamiennie separatorem lub centryfugą. Prezentowany model miał zastosowanie w małych mleczarniach folwarcznych. Urządzenie składa się z metalowego korpusu w kolorze czarnym oraz górnej części z blachy stalowej – bębna i czaszy do mleka. Na wirówce do mleka widoczne są trzy metalowe tabliczki fabryczne w kolorze matowego złota z wypukłym grawerunkiem umieszczone na trzonie korpusu i na czaszy.

Wynalezienie wirówki do mleka przez Carla Gustafa Patrika de Lavala w roku 1879 było przełomowym momentem w historii mleczarstwa. Pierwsze, napędzane ręcznie, wirówki do mleka miały wydajność kilkadziesiąt litrów na godzinę.