Miazgownica to urządzenie tłoczne służące do wytwarzania miazgi z zebranych winogron. Było napędzane siłą ludzkich rąk, a jego zasadniczą częścią jest drewniana prostokątna skrzynia bez dna. Skrzynię osadzono wewnątrz stelaża. Stelaż, zbity z grubych desek, ma postać dwóch poziomych prostokątnych ram, które połączono dwiema pionowymi listwami na każdym z dłuższych boków. Całość tej solidnej konstrukcji opiera się bezpośrednio na cylindrycznej, drewnianej, wysokiej kadzi.
Całe urządzenie ma naturalny kolor drewna, przy czym skrzynia jest jaśniejsza, niż inne drewniane elementy. Wszystkie deski są gładko wyszlifowane i precyzyjnie ze sobą połączone, a miazgownica sprawia wrażenie starannie dopracowanej konstrukcji.
Wewnątrz skrzyni, równolegle do jej dłuższych boków, zamocowano trzy walce miażdżące o długości około 25 cm. Walce są ułożone względem siebie równolegle w dwóch poziomach – dwa na poziomie dolnym i jeden na górnym. Odległość między walcami można zmieniać za pomocą śrub. W ten sposób reguluje się siłę zgniatania owoców. Możliwość zmiany odległości między walcami sprawia, iż wsypywane od góry winogrona są zgniatane bez uszkadzania pestek, których gorycz niejednokrotnie psuje jakość wina.
Dwa dolne walce mają gładką powierzchnię, natomiast walec górny został obity metalowymi, długimi i cienkimi kolcami. Kolce te zapobiegały wysypywaniu się gron z miazgownicy podczas miażdżenia.
Aby winogrona mogły zostać zmiażdżone, należało wprawić walce w ruch. Służyła do tego metalowa korba, połączona z obręczą koła zamachowego. Masywne drewniane koło o średnicy 89 cm przytwierdzono do krótszej ścianki stelaża, w którym osadzona jest skrzynia z walcami. Koło zaopatrzono w metalową, prostą korbę.
Każde zakręcenie kołem powodowało obracanie się walców, które pracowały stosunkowo płynnie. Działo się tak także dlatego, że były one połączone z trzema metalowymi kołami zębatymi umieszczonymi na zewnątrz skrzyni, po przeciwnej stronie, niż korba.
Przed rozpoczęciem miażdżenia winogrona pozbawiano szypułek, aby utrzymać jak najwyższą jakość przygotowywanego napoju. Pozyskana w ten sposób miazga i moszcz spływały do beczki, koryta lub kadzi ustawionej pod urządzeniem.
Miazgownica stanowi część stałej ekspozycji Muzeum Wina, poświęconej wielowiekowej tradycji rzemiosła winiarskiego.