Jest to tzw. cellaret czyli drewniana, ozdobna skrzynka zamykana na klucz, służąca do przechowywania alkoholi w butelkach i karafkach. Może być wolnostojąca lub stanowić element kredensu.
Ozdobne kantyny popularne w Europie Zachodniej w XIX w. służyły do przewożenia szklanego kompletu do serwowania nalewek i likierów.
Skrzynka drewniana, przeszklona, prostopadłościenna, na czterech kulistych spłaszczonych nóżkach, zamykana na klucz.
Front unoszony razem z uchylnym wiekiem na zawiasach. Wszystkie ścianki boczne i wieko przeszklone (szkło fazowane). Na drewnianej listwie dolnej, od frontu i na wieku skrzynki występuje dekoracja w postaci liści akantu, wici roślinnej i połówek rozet. W skrzynce wyjmowany stelaż drewniany, dwupoziomowy, ażurowy, z wyciętymi gniazdami na karafki i kieliszki ( cztery miejsca na karafki i szesnaście otworów na kieliszki).
Wyposażenie zdekompletowane: pierwotnie składało się z czterech karafek i szesnastu kieliszków, zachowały się cztery karafki i pięć kieliszków.
Stelaż wyposażony w metalowy (barwa srebrna), zdobiony uchwyt do wyjęcia go ze skrzynki i postawienia na stole. Wymiary stelaża na serwis: podstawa: 20 x 30 cm, wysokość z rączką: 22 cm.
Karafki mają długie, wąskie szyjki przechodzące w prosty brzusiec w kształcie walca. Dwie z czterech karafek posiadają zatyczki szklane z kulistym uchwytem i z numeracją na korkach: 162, 357. Wysokość karafki: 17 cm, z korkiem 21 cm. Kieliszki o analogicznym kształcie posiadają okrągłą stopkę, smukły trzon ze zgrubieniem w partii górnej i prostą, walcowatą czarkę. Wysokość kieliszka: 7 cm. Brzuśce karafek i czasze kieliszków zdobione szlifowanymi i trawionymi motywami kwiatowymi.